top of page
Søk

Age of Sigmar-hobbyen for nybegynnere

Er du nysgjerrig på Age of Sigmar, eller har du kanskje nettopp tatt dine første skritt inn i hobbyen? Da er denne artikkelen for deg. Jeg var i din posisjon for ikke veldig lenge siden, og har gjort meg opp noen tanker om hvordan man får mest mulig glede av hobbyen.


Tips nummer én: Bli med! Jeg ble først eksponert for Warhammer som barn rundt tusenårsskiftet, men det var et impulskjøp på senhøsten 2016 som ble den egentlige starten på min vei inn i hobbyen. Jeg hadde kommet over Duncans maleveiledninger på YouTube som i klare og lettfattelige steg viste hvordan man kunne male figurene til et flott resultat: Nøyaktig det jeg savnet som barn! Starterboksen med Khorne mot Stormcast Eternals ble kjøpt inn, og jeg gikk i gang med malingen.


Etter å ha malt litt i bruddstykker og etapper gjennom 2017 ble jeg svært nysgjerrig på spillsystemet Age of Sigmar i 2018. Jeg så på Facebook at det stadig ble arrangert småturneringer i regi av Fjordhammer, men jeg kviet meg for å ta del i arrangementene eller spørre folk om en prøvekamp. Jeg var redd jeg ikke hadde riktige modeller, at de ikke var malt, at jeg skulle dumme meg ut og skape irritasjon for motspillerne mine osv. Det var først etter mye lesning og noen prøvekamper mot noen tålmodige og snille (men til syvende og sist uinteresserte) venner at jeg torde bli med på en brettspillkveld i regi av Fjordhammer hos Alexander. Denne veldig hyggelige kvelden ledet så til min første skikkelige kamp. Alexander lot meg spille med umalte modeller og lærte meg spillet på en vennlig og pedagogisk måte. Det gikk fort opp for meg at jeg ikke hadde noe å frykte!

I Fjordhammer er vi mange som ivrer for å hjelpe deg inn i hobbyen: Vi gir deg gjerne noen rolige introduksjonskamper og har demohærer du kan bruke mens du uforsker Age of Sigmar. Vi har også en kjempeaktiv Discord-kanal der du kan få hjelp og innspill til maling og bygging, armékonstruksjon osv. Så mitt første og vikgiste råd er rett og slett: Bli med i miljøet, du er hjertelig velkommen!

Tips nummer to: Få hjelp til å komme i gang med din første hær Age of Sigmar muliggjør mange type spill, men de fleste er uansett interesserte i å spille turneringsvarianten Matched Play. Det vanligste turneringsformatet er 2000 poeng, som i de fleste tilfeller korresponderer til en samling miniatyrer verdt mellom to og fire tusen kroner som krever en betydelig tidsinvestering å bygge og male. Det er derfor lurt å tenke seg godt om og få litt veiledning før man kjøper modellene og setter i gang. Jeg gjorde ikke dette, men valgte heller å kjøpe diverse modeller jeg synes var kule og forsøke å lage en fungerende armé på egen hånd. Dette ledet til impulskjøp i mange retninger i takt med at jeg lærte spillet og fikk testet arméen min i praksis. Jeg landet etterhvert på noe jeg var tålelig fornøyd med, men jeg kunne spart meg mye frustrasjon (og penger!) ved å få litt mer veiledning fra starten av. Her er noen råd jeg gjerne skulle fått før jeg begynte for alvor:

Se spillet bli spilt og få en orientering om de forskjellige hærenes spillestil Liker du en offensiv hær som går for å utslette motstanderen i én brutal offensiv, eller liker du heller en seig og defensiv hær som sliter fienden ut over tid? Kanskje du heller vil danse rundt på brettet og være på riktig sted til riktig tid og unngå slossing i det lengste? HeyWhoa's YouTube-kanal er en god ressurs å bruke for å lære om de forskjellige hærenes egenart og spillestil. Det beste er likevel å se arméene i spill og snakke med andre som allerede har erfaring med hæren du vurderer.

Finn noen eksempellister å ta utgangspunkt i Det å komponere en god arméliste (altså listen over enhter som inngår i dine 2000 poeng) er gøy og tilfredsstillende, men krever en stor systemforståelse for å mestre. For nybegynnere mener jeg det er bedre å ta utgangspunkt i noen velprøvde armélister og så heller prøve seg frem på egen hånd når man har fått mer erfaring. The Honest Wargamer samler mange eksempellister med detaljerte gjenomganger, og Aos Shorts samler vinnerlister fra store turneringer. Disse er gode ressurser for eksempellister. I tillegg har vi en egen kanal på Fjordhammer-Discorden der vi gjerne drøfter lister med deg!


Kjøp ting gradvis heller enn på én gang Start med noen infanterimodeller til hæren din og gradvis bygg opp samlingen. Forsøk å bli ferdig med en enhet før du går over til en ny. En god tommelfingerregel jeg liker er å aldri kjøpe mer på en måned enn man kan male på en måned (en regel jeg forsøker å holde, men har brutt mange ganger!). Dette sprer kostnaden over tid og gir deg mer mentalt overskudd da du ikke blir overveldet av umalt plastikk. Dette lar deg også gjøre småjusteringer over tid i takt med at spillet endrer seg som følge av oppdaterte regler eller nye lanseringer. I enkelte tilfeller kan det lønne seg å slå til på rabbaterte pakkeløsninger, men det er svært lett å kjøpe mye mer enn du strengt tatt trenger.


Gjør deg kjent med de viktigste informasjonskildene for kompetitivt spill

Games Workshop lanserer med jevne mellomrom korrigeringer (Errata'er) og oppklaringer (Designer's Commentaries) for utgivelsene sine, men disse er ikke så enkle å oppdage på egen hånd. Du finner de på https://www.warhammer-community.com/faqs. Disse dokumentene tas alltid i betraktning på turneringer, så vær oppmerksom på at de gjeldende reglene ikke nødvendigvis er slik de står skrevet i boka du har kjøpt. Nybegynnere som har gamle figurer på firkantede baser lurer ofte på hvilke runde baser de skal putte modellene sine på. Til dette har Games Workshop laget en foreslått guide som blir håndhevet på turneringer. Den guiden finner du på https://www.warhammer-community.com/downloads/.

Tips nummer 3: Reis på turneringer, fokusér på å lære og ikke bry deg for mye om det som skjer internasjonalt!

Age of Sigmar vokser raskt i Norge, og det er i skrivende stund flere faste årlige helgeturneringer over hele landet: King in the North i Tromsø, Armacon i Sandnes, Norvegen GT i Haugesund, Invasion i Kristiansand og ikke minst Fjordhammer GT i Oslo. Det planlegges også en større turnering i Østfoldsområdet til høsten. Dette er fullkomne arrangementer som typisk består av fem kamper over en helg ispedd mye sosial morro, malekonkurranser og mye mer. For en nybegynner kan disse turneringene virke skumle: De operer typisk med krav om at arméen din er malt til en gitt standard, og har utfylende regelpakker du må forholde deg til. Men hvis du har anledning, en håndfull kamper under beltet og tid nok til å møte hobbykravet er det bare å kjøre på og bli med! De største turneringene er fantastiske arrangementer med takhøyde for alle, fra de mest kompetitive spillerne til de som bare vil hygge seg en helg i hobbyens tegn. Jeg er utrolig glad for at jeg sommeren 2018 valgte å melde meg på King in the North selv om jeg så vidt hadde lært spillet og måtte legge en betydelig hobbyinnsats for å komme i mål. Ingenting har gjort mer for å sette fyr på hobbylidenskapen min enn King in the North 2018!


Hva er det som gjør de store helgeturneringene til magiske hobbyakselleratorer? For det første gir de deg et mål å arbeide mot. Du må bestemme deg for en 2000-poengs hær og lære den å kjenne. Det å nå turneringsmalekravet for sin første 2000-poengs hær er en stor og tilfredsstillende milepæl, og vil for de fleste kreve god planlegging og dedikasjon. Mestringsfølelsen av å endelig kommer frem til turneringen og pakke ut hele den malte hæren din er utrolig! Selve turneringsarrangementet er også en ypperlig anledning til å treffe alle de superhyggelige menneskene som holder på med Age of Sigmar, se på de flotte hærene deres og lære tips og triks. Jeg garanterer deg at du vil bli tatt godt imot!


Selve spillingen på turneringene er også svært instruktiv for nybegynnere på grunn av måten matchene bestemmes på: Etter først å bli tilfeldig parret opp, spiller du hele tiden mot den du har likest score med. Dette sørger for at du spiller jevnere og jevnere kampe utover helgen. Som nybegynner kan oppleve å tape kraftig de par første kampene, men så vil du møte motstandere som er nær ditt nivå og som det dermed er mest instruktivt for deg å spille mot. Uansett er det alltid god stemning på turnering, og jeg garanterer deg at du vil ha en god opplevelse i alle kamper så lenge du selv utviser god sportsånd.


Age of Sigmar har stor strategisk og taktisk dybde, noe som også reflekteres i at det oftest er de mest erfarne spillerne som vinner turneringene. Derfor anbefaler jeg deg å reise på din første turnering–nei, faktisk alle turneringer–med hovedmål om å lære. Hvis du taper, forsøk å få klarhet i nøyaktig hvorfor du tapte. Spør også gjerne motstanderen din. De vil ofte gi deg nyttige innspill og påpeke ting du kanskje ikke helt forstod selv i kampens hete. I likhet med alle andre ferdigheter blir du bedre i Age of Sigmar ved å skaffe deg erfaring og å jobbe målrettet med å forbedre deg der du er svakest. Hvis du vil ha flere detaljerte råd om hvordan man blir god i Age of Sigmar anbefaler jeg å ta en titt på Workbook'en fra Honest Wargamer og disse rådene fra Darren Watson.


Hvis turneringsspilling faller i smak vil du mest sannsynlig begynne å følge med på podcaster, YouTube-kanaler og lignende som fortløpende diskuterer "metaen"–altså spillets tilstand, hvilke hærer og lister som er sterke osv. Den globale diskusjonen om Age of Sigmar innebærer mye sterke følelser i alle retninger. Dersom en ny bok lanseres og viser seg å være veldig sterk er det lett å bli demotivert og føle at spillet er blitt urettferdig. Selv om dette ofte er sant i snever forstand, anbefaler jeg deg å ikke la deg affisere for mye av hva som skjer internasjonalt. Selv om ikke alle hærer er like gode er det stort set alltid spillerne som avgjør kampen. Dessuten er spillmiljøet i Norge variert: Det er slettes ikke alle som reiser på turnering med de hardeste listene de kan koke opp. Noen er mer motivert av å realisere et konsept, eller synes det er tilfredsstillende å gjøre det så godt de kan med en "underdog"-hær.

Noen tips om maling og utstyr De fleste begynner hobbyreisen ved å kjøpe Citadel-malingene fra Games Workshop og følge de offisielle veiledningene enten på YouTube eller i Citadel-appen. Disse er flotte, men en kan få inntrykk av at det er nødvendig å kjøpe rundt tretti malinger for å fullføre et gitt prosjekt. Heldigvis er det ikke sånn! Til å begynne med trenger du noen gode basisfarger og noen Wash-malinger som gir mening for din armé. Disse kan du blande sammen for å få de mellomtonene du er på jakt etter. Sats på å gro malesamlingen gradvis etter behov heller enn å gjøre storinnkjøp.


Det finnes svært mange forskjellige malinger på markedet, og mange sterke meninger om hva som er "best". Min midlertidige konklusjon er at ingen leverandør er best i alle kategorier, men har typisk noen produkter som er særlig gode eller særlig dårlige. Den viktigste erfaringen jeg har gjort meg er uansett at det er viktigere at du bruker et gitt produkt riktig enn om du har valgt det optimale produktet for et gitt formål. Så ha et åpent sinn, prøv deg frem og trekk dine egen konklusjoner!


Jeg er her programforpliktet til å anbefale Vince Venturella's YouTube-kanal. Denne inneholder kjempespesifike veiledninger om alt fra basekompisisjon til fargeteori og blendeteknikker. Hvis du heller foretrekker å lese anbefaler jeg Roman Lappat's Massive Voodoo. Games Workshop's offisielle kanaler er også gode. Til slutt vil jeg nevne at Thomas, Alexander, Johannnes og Fredrik i Fjordhammer har en god podcast-diskusjon om Hobbyutstyr. Jeg er stort sett enig deres betraktninger. La hobbyen være en kilde til glede og overskudd–ta en pause om du trenger det! Det kan komme et punkt hvor hobbyen blir så viktig for deg at du bruker hvert ledige øyeblikk til å bygge lister på telefonen, lytte til diverse podcaster og generelt tenke på Warhammer hele tiden. Kanskje særlig hvis noe annet i livet er vanskelig. Hvis du merker at hobbyen ikke blir lystbetont, eller du sliter med å balansere hobby og resten av livet: Ta en pause! Det gir deg en anledning til å klargjøre hva man liker ved hobbyen så man kan konsentrere seg mer om disse aspektene. Identifiser kilden til morroa og maksimér den! Det er en hobby, til syvende og sist.


- Carl Martin (@cmr på Discord)

Siste innlegg

Se alle

Tid og sted for Mastersturneringen er satt

Vi har fått fastsatt tid og sted for Mastersturneringen for 2020-2021 sesongene. Den blir avholdt på helgen 22-23 januar 2022 i 2d6 sine lokaler. Disse ligger sentralt i Oslo, i Gunerius bygget, kun 5

bottom of page