top of page
Søk

Invasion - Norges eldste miniatyrarrangement

Av Thomas


Denne høsten har vi sett flere nye to dagers events. Vi har vært innom Nordvegen GT tidligere i denne bloggen. Nå skal vi se nærmere på Norges sørligste AoS turnering, Invasion.


Invasion er en miniatyrspillturnering for både 40k og AoS. Det er også en av Norges lengst levende miniatyrspill turneringer med oppstart i 2005. Tidligere var warhammer fantasy et fast spillsystem, men etter at "the old world" ble bokstavlig talt sprengt i filler, så har fantasy miljøet rundt Kristiansand hovedsaklig gått til 9th age. AoS har ikke vært en del av turneringen siden det. Nå har imidlertid noen nye ildsjeler fått startet opp AoS-miljøet på sørlandet, og avholdt en to dagers AoS turnering på arrangementet. Vi skal nå få høre litt fra Christopher, hovedarrangøren av Invasion, og Eirik, en av AoS ildsjelene fra miljøet.


Christopher kan du fortelle litt om din historie i miniatyrspill verdenen?

Vel, jeg startet å samle på figurer når jeg var 12 år. Jeg ble som liten alltid klippet hos samme frisør og på andre siden av denne salongen lå det en lekebutikk som solgte warhammer. Dette var tilbake i 4 ed av fantasy når det var bretonnia og lizardmenn i starterboksen. Jeg fikk denne boksen til bursdagen min samme år. Etter jeg hadde fått denne boksen tok jeg med meg regelboken på skolen for jeg ville jo vise dette frem for vennene mine, jeg syntes jo det var dødskult. Så viste det seg at noen andre på skole også hadde startet med warhammer (vi kunne jo knapt reglene men vi forsøkte) så vokste det bare.

Jeg spilte, møtte flere personer, prøvde nye systemer (40k, blood bowl, mordheim, gothic, gorkamorka, necromunda osv) og jeg har i grunn ikke sluttet å spille siden.Hvordan gikk du fra ivrig spiller til arrangør av Invasion?

Når jeg var 19 år begynte jeg å reise mye på turneringer. Jeg fikk i grunn ikke nok. Etter å ha gjort dette i 2 år så syntes jeg det virket kult å arrangere en egen turnering. Da hadde jeg begynt å spille en del 40k (jeg spilte også fantasy og mye annet) så jeg allierte meg sammen med Christian Vestøl så startet vi Invasion. Jeg som arrangør av 40k og han som arrangør av fantasy. Han bodde i Stavanger så jeg tok meg av alt det praktiske med lokaler osv, mens han hjalp til med å arrangere.

Så gjennom 14 år har det blitt stadig utvidet. Vi startet vel med 30 stykker tror jeg og på det meste har vi vært 130 ca. Lokalene og bordene er stadig blitt bedre og vi har hatt veldig mange spillsystemer som har vært arrangert på Invasion. Turneringen er per dags dato den lengstlevende turneringen (14 år) og den største så langt jeg vet.

Hva vil du si er den største utfordringen med å arrangere en så stor turnering?

I starten var der promotering og finansiering. Det å gjøre en turnering kjent før man hadde noe særlig sosial media var ganske vanskelig. Men etter så mange år, mange venner og et stort sosialt nettverk så går i grunn det meste på skinner. Den største utfordringen nå for meg er å få så mange som mulige deltakere da jeg alltid ønsker at Invasion skal bli så stor som mulig.Hvilke tips vil du gi til andre som enten skal holde sin første turnering eller ønsker å få turneringen sin til å vokse?

Mitt beste tips for å få sin egen turnering til å vokse er å dra på andre turneringer. Da blir man kjent med andre spillere og man kan lett promotere. Er man en fremtredende person i miljøet som ofte blir sett eller hørt så er det mye lettere å få sitt eget arrangement til å vokse.

Når jeg startet Invasion så ønsket jeg alltid å spille selv fordi jeg elsket å spille. Men etter noe år og Invasion vokste så innså jeg at dette ble stadig vanskeligere. Så mitt beste tips som arrangør er i grunn å bare gjøre det du kan for at alle deltakerne har det bra og jobb ut i fra det. Det er alltid mye å gjøre som turneringsansvarlig selv om man ikke spiller, så å ha tid til det er i grunn mitt beste tips.Hva vil du si Invasion tilbyr som ikke nødvendigvis andre turneringer i Norge gjør?

Når vi startet så var Invasion eneste turnering som tilbøy overnatting inkludert i prisen. Siden vi var lokalisert i Kristiansand ønsket vi å gjøre det så billig som mulig for alle som ønsker å delta. Inntil i år så var vi vel fremdeles eneste turnering som faktisk tilbøy dette.

Men det som jeg føler gjør Invasion unik er størrelsen på arrangementet og det sosiale. Det er forholdsvis enkelt å komme seg til Kristiansand fra mange plasser, byen ligger mellom mange andre byer så er en fin samlingsplass. Er nok litt av grunne for at det pleier å være mange deltakere.

Vi pleier alltid å gjøre noe sosialt på kvelden sammen for de som ønsker og oppfordrer alle til å være med.

Jeg ønsker også alltid å forbedre arrangementet så når det ble arrangert turnering på hotell (Armacon i Sandnes) så likte jeg denne ideen så godt at jeg gjorde det samme med Invasion.

Det er kanskje ikke 1 spesiell ting som får Invasion til å skille seg ut, men hele pakken kanskje. Er nok lettere å få det svaret fra deltakere :-)
Så da går turen over til Eirik, en av spillerne og ildsjelene i Kristiansand. Fortell litt om din Warhammer historie. Når startet du med AoS osv?


Min første modell mener jeg å huske var Queek Headtaker, på barneskolen en gang. Jeg og en kamerat pleide å reise inn til Oslo for å spille WHFB på OMSK – noe vi holdt på med til jeg var rundt 15, tipper jeg. Etter det ble det ikke noe særlig Warhammer på mange år.


I april plukket jeg opp mine første modeller til Age of Sigmar, og dro på den lokale klubben for å bli kjent med de som driver med Warhammer i Kristiansand. Så har det egentlig bare ballet litt på seg. Klubben her i byen synes jeg skal ha skryt for hvor enkelt det var å komme inn i varmen!


Hvilke arme/armeer samler du på, og hvorfor?


Jeg plukket opp litt second-hand Stormcast i første omgang, og disse bruker jeg fortsatt som allies når det passer seg. Til Invasion ville jeg prøve noe annet, og malte opp 2000 points med Fyreslayers. Den siste måneden har jeg kjøpt meg litt Kharadron Overlords, som jeg håper å få i stand til min neste turnering. Dverger har vel egentlig alltid vært favoritten, spesielt nå som de har fått litt annen type lore enn den stereotypiske.
Hva vil du gi som tips til andre som ønsker å starte opp et miljø i sitt nærområde?


Entusiasme! Videre synes jeg kampanjer, slow-grows, escalation leagues eller lignende er en god måte å få folk med på å spille. Det hjelper også massivt om man er flere som ønsker å dra ting i gang. Det er mye god hjelp og råd å få fra miljøet i Norge generelt, både på klubber, facebook og discorden deres.


Hva vil du si om deres første 2-dagers AoS turnering?


Hyggelig, og veldig spennende! Som ny i miljøet, synes jeg det var veldig gøy å møte så mange trivelige folk fra hele landet. Det var gøy å se hvor forberedte folk som kom var, og hvor gøy og utfordrende det var å spille mot deltakerne. I tillegg hadde vi Christopher som TO, og da var det heldigvis alltid hjelp å få om jeg trengte det. Salen var fullstappet av bord, miniatyrer og spillere – og det var veldig gøy at flere spillmiljøer var samlet på ett og samme sted.


For min egen del ga det utvilsomt mersmak, og nå håper jeg på å kunne reise til flere turneringer rundt omkring i landet – og ikke minst ser jeg veldig frem til Invasion neste år!Deres pack var i stor grad lik KitN packen. Har du fått mye råd og hjelp fra andre AoS miljø i Norge, og I tillfelle hvor mye betydde det for dere?


Vi fikk veldig god hjelp av samtlige miljø i Norge, vil jeg si. Spesielt vil jeg takke Eirik fra Frostlords som var svært behjelpelig, samt alle jeg snakket med/maste på forut for turneringen – og ikke minst discorden deres!


Hvorfor skal folk komme til Invasion neste år?


Sørlandet er jo kjent for å være rolig, hyggelig og vakkert – akkurat som Invasion! Gode lokaler, en svært erfaren arrangør og en mulighet til å prøve seg mot sørlandets beste spillere hadde lokket meg hvis jeg fortsatt bodde et annet sted i landet. Håper vi ses!Comments


bottom of page